Spadziowy

Miód spadziowy jest jednym z najzdrowszych miodów, jest to miód o łagodnym smaku i ciemnej barwie. Powstaje w zupełnie inny sposób niż pozostałe miody gdyż powstaje w wyniku przetworzenia wydzieliny mszyc i czerwców zbieranej przez pszczoły. Jest skarbnicą mikroelementów i zawiera aż cztery razy więcej aktywnego biologicznie żelaza niż inne miody.

Zawartość żelaza, naturalnych antybiotyków czy kwasów organicznych, sprawiają, że jest polecany przy takich schorzeniach jak: hiperwitaminoza oraz anemia. Wspomaga leczenie chorób dróg oddechowych, stanów zapalnych, reumatyzmu, chorób układu krążenia czy nerwicy. Działa przeciwzapalnie, antyseptycznie i wykrztuśnie. Zwiększa odporność organizmu. Jest szczególnie polecany przy przeziębieniach i infekcjach górnych dróg oddechowych, a także chorobach serca.
Lekarze zalecają stosowanie miodu ze spadzi przy reumatyzmie, miażdżycy i schorzeniach skóry, ponieważ przyspiesza gojenie się ran czy poparzeń, a nawet odmrożeń.  Posiada właściwości. odtruwające.