Miód akacjowy jest miodem o delikatnym aromacie z słabo wyczuwalnym zapachem kwiatu akacji (robinii akacjowej) i bardzo słodkim mdłym smaku. W stanie płynnym może być prawie bezbarwny, słomkowy lub jasno żółty. Po skrystalizowaniu ma kolor słomkowy, prawie biały – szklisty kremowy. W śród innych miodów odznacza się znacznie zwiększoną zawartością sacharozy z uwagi na bardzo dużą zawartość tego cukru w składzie nektaru akacji i właśnie to ona wpływa na długie pozostawanie tego miodu w stanie płynnym.
Spożywanie miodu akacjowego ma korzystny wpływ na mineralizację kości. Jest on zalecany jako środek łagodzący schorzenia dróg oddechowych, wzmacnia układ krążenia i nasze samopoczucie a także działa uspokajająco. Jest wykorzystywany do wzmacniania odporności a w stanach wyczerpania do niwelowania przewlekłego zmęczenia. Ma działanie antybakteryjne, usprawnia trawienie, działa osłonowo na żołądek i układ pokarmowy, oczyszcza wątrobę. Ponadto chroni i usprawnia układ naczyniowo-sercowy, wspomaga leczenie chorób zapalnych nerek i układu moczowego oraz sprawdza się w walce z ropnymi zakażeniami skóry.