Miód faceliowy pszczoły wytwarzają z nektaru Facelii błękitnej.
Jest to miód nektarowy o delikatnym nieco cytrynowym smaku. Ma barwę słomkową, jasnożółtą a czasem lekko zielonkawą. W czasie krystalizacji staje się coraz jaśniejszy a po całkowitym skrystalizowaniu prawie biały o delikatnej szklistości.
Jego spożywanie wzmacnia odporność, wspomaga regulować nadciśnienie i przeciwdziała miażdżycy dlatego uważany jest za dobry składnik diety uzupełniającej u chorych z schorzeniami układu krążenia. Według niektórych podaje się że jest bogaty w żelazo i magnez, co wpływa na poprawę ogólnej kondycji fizycznej jak i psychicznej. W związku z właściwościami bakteriobójczymi i bakteriostatycznymi zalecany jest w leczeniu górnymi drogami oddechowymi. Z uwagi na zawartość choliny w miodzie faceliowym chroni on naszą wątrobę.
Wskazane jest jego spożycie przy wysiłku zarówno umysłowym jak i fizycznym.