Miód lipowy jest miodem o intensywnym charakterystycznym ostrym smaku z lekką goryczką i aromacie przypominającym zapach kwiatów lipy. W stanie płynnym ma kolor żółty czasami herbaciany z zielonkawym odcieniem. Konsystencją i barwa przypomina olej. Po skrystalizowaniu ma kolor żółty, żółtopomarańczowy lub brunatny a konsystencję drobnoziarnistą, krupkowatą.
Ma silne działanie wykrztuśne, obniża ciśnienie krwi i działa uspokajająco. Miód lipowy posiada właściwości lecznicze zarówno w dolegliwościach górnych dróg oddechowych, jak i w typowych przeziębieniach polecany jest przy grypie, przeziębieniach i kaszlu.
Działa antyseptycznie, rozkurczowo, napotnie, wykrztuśnie, lekko nasennie i uspokajająco, a także obniża gorączkę. Zalecany jest przy chorobach dróg moczowych i nerwicach. Odznacza się wysoką aktywnością biologiczną, ma działanie przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe.
Miód lipowy od dawna jest stosowany jako naturalny środek leczenia i wspomagania organizmu w walce z chorobą.