Pierzga jest dla pszczół jedynym źródłem białka. Powstaje z złożonego przez pszczoły w plastrze pyłku który w wyniku fermentacji przy udziale bakterii kwasu mlekowego. Zawiera dużą ilość związków mineralnych niezbędnych do wytwarzania mleczka pszczelego. Jest produktem bardzo bogatym w witaminy (witamina A, B, C, E, D, K, PP i H), mikroelementy (żelazo, potas, magnez, selen, krzem, miedź, siarkę, chlor, mangan) oraz enzymy wspomagające trawienie. Do wykarmienia 10 pszczół potrzebne jest średnio 1,5 g pierzgi (16-18) kg w ciągu roku). Pierzga jest niezbędna dla rodziny pszczelej a jej brak powoduje zmniejszenie odporności pszczół na zakażenia i powolne ich ginięcie. Dzięki swojemu bogatemu i cennemu składowi bardzo dobrze wpływa na wiele funkcji organizmu człowieka: - działa wzmacniająco
- wspomaga regeneracje organizmu w czasie rekonwalescencji,
- wzmacnia odporność,
- poprawia witalność,
- wpływa na zwiększenie wydolności fizycznej organizmu jak i intelektualnej,
- wzmacnia układ nerwowy,
- wspomaga leczenie chorób układu trawiennego,
- wspomaga regenerację wątroby,
- wpływa na przyspieszenie regeneracji i odbudowy tkanek,
- ma działanie antybiotyczne i immunostymulacyjne.
Z tych wszystkich powodów pierzga jest z powodzeniem wykorzystywana jako rewelacyjny preparat odżywczy w leczeniu anemii i niedokrwistości a także w kardiologii oraz w leczeniu schorzeń wątroby
Oprócz wykorzystania pierzgi w medycynie jest ona także wykorzystywana także w kosmetologii z uwagi na właściwości regulujące odnowę komórkową skóry. Dzięki wpływowi na produkcję kolagenu ujędrnia skórę, wzmacnia ją i poprawia jej elastyczność.