Miód gryczany jest miodem o bardzo silnym aromacie kwiatu gryki i swoistym ostrym smaku.
W stanie płynnym ma kolor herbacianej esencji, czasami jest brunatny a czasami prawie czarny. Po skrystalizowaniu ma kolor czekoladowy lub różne odcienie brązu a konsystencję gruboziarnistą.
Popularność miodu gryczanego związana jest z jego właściwościami leczniczymi i działaniem profilaktycznym. Na nasz organizm działa wzmacniająco i wpływa na podniesienie odporności. Oczyszcza naczynia krwionośne zwalczając miażdżycę a zawarta w nim rutyna spowalnia proces rozkładu witaminy C i przyspiesza regenerację organizmu. Miód gryczany jest bardzo cennym źródłem magnezu, żelaza, oraz białka dlatego stosowany jest jako środek pomocny w leczenie anemii. Spożywany przez dzieci, jak i dorosłych podnosi poziom hemoglobiny i żelaza we krwi.
Przyspiesza zrastanie się kości.
Z uwagi na wyjątkowe walory smakowe wzmacnia atrakcyjność wypieków. Używany jest chętnie w produkcji miodów pitnych z uwagi na wyjątkowy aromat i zawartość kwasów, które sprawiają, że fermentacja napojów przebiega prawidłowo, a silny aromat i wyjątkowy smak czyni miody pitne bardziej atrakcyjnymi.
Zawarta w miodzie gryczany rutyna sprawia także, że ma on zastosowanie w kosmetyce jako składnik peelingów, kremów przeciw zmarszczkom czy maseczek. Miód ten wpływa na opóźnienie procesów starzenia się skóry, oraz działa antybakteryjne i wygładzająco.